Författare Förfalskare Förskingrare

Johannes Heüman var det svarta fåret i en välkänd prästsläkt. En person det helst inte talades om. Behovet att tona ner det som skulle kunna sägas om honom var så stort att ett brev som återfanns trettio år efter hans död förstördes. Det uppenbarligen känsliga innehållet gick för alltid förlorat. Det har grämt hans nutida släkting Jarl Torgerson, men det väckte också hans nyfikenhet.

Så mycket var känt att Johannes Heüman (1882-1954) var jurist och författare. Han var högersinnad och ivrade för det fosterländska. Det var också känt att han ställt till det för sig på ett vanhedrande sätt. Jarl Torgerson bestämde sig för att göra efterforskningar. Det fanns inte någon kvar i livet som kunde lämna ett tydligt vittnesmål om Johannes Heüman. Det som fanns var böcker, tidningsartiklar och annat han skrivit. Det fanns också officiella dokument, varav det mest intressanta var polisutredning och rättegångsprotokoll. Efterforskningarna resulterade i boken Författare Förfalskare Förskingrare – Ett försök att förstå.

Men vem var han egentligen själv, prästsonen Johannes Heüman? Vad hade han gjort sig skyldig till och varför? Vem var kvinnan som, sades det, hade lockat honom i fördärvet?

Släktband i P1

Hör Jarl Torgerson berätta historien om Johannes Heüman i programmet Släktband i P1 2021-12-06.

Så beställer du boken

Är du privatperson kan du beställa boken via forlag@konststycke.se. Priset är 150 kr inkl moms. Fraktkostnad tillkommer. Faktura bifogas bokpaketet. Glöm inte att på beställningen uppge bokens titel, antal exemplar du vill beställa samt ditt namn, fullständig adress, telefon och e-post.

Här beställer du boken hos Adlibris.
Här beställer du boken hos Bokus.

Om författaren

Jarl Torgerson är överläkare och docent i invärtesmedicin och verksam inom psykiatrin i Göteborg. Hans produktion av vetenskapliga artiklar och lärobokstexter är omfattande, främst inom fetmaområdet.

Han medverkar dessutom regelbundet i Sans magasin och nättidskriften Dixikon. Hans texter befinner sig då ofta i gränslandet mellan humaniora och biologi/medicin. Kännetecknande för Jarl Torgerson är hans omsorg om det stilistiska och hans djupa kunskaper i de ämnen han behandlar.

Han har tidigare publicerat tre böcker:
Jarl Torgerson, Kaj Stenlöf, Bantings kur mot fetma, Roche, 1999
Jarl Torgerson, Strandfynd i Bohuslän – Essäer, Warne Förlag, 2012
Jarl Torgerson, Totte Wiberg, Han kom som en vind och andra flyktiga tankar om kärlek, Konststycke Förlag, 2014